Foto - Te koop: Oude Baan-Oost, 5244NG Rosmalen Foto - Te koop: Oude Baan-Oost, 5244NG Rosmalen Foto - Te koop: Oude Baan-Oost, 5244NG Rosmalen Foto - Te koop: Oude Baan-Oost, 5244NG Rosmalen
4 foto's beschikbaar

Te koop: Oude Baan-Oost, 5244NG Rosmalen

Type object Losse grond
Perceeloppervlakte 450.000 m²
Aanvaarding In overleg

Algemeen

Nu is er een unieke kans om de trotse eigenaar te worden van een prachtig perceel, natuurgebied in Rosmalen, Noord-Brabant. Het betreft een deel van ''Het Sparrenburgbos'' met een grootte van circa 45 hectaren. Dit gebied heeft een zeer rijke historie en bijzondere flora en fauna.
Kenmerken
Alle kenmerken
Type object Losse grond
Aangeboden sinds Vrijdag 28 juli 2017

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 05444
Prijs Prijs op aanvraag
Aanvaarding In overleg
Aangeboden sinds Vrijdag 28 juli 2017
Eigendomsrechten Geheel perceel
Bouw
Type object Losse grond
Grondsoort Zand
Soort bouw Bestaande bouw
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 45 ha

Beschrijving

Nu is er een unieke kans om de trotse eigenaar te worden van een prachtig perceel, natuurgebied in Rosmalen, Noord-Brabant. Het betreft een deel van ''Het Sparrenburgbos'' met een grootte van circa 45 hectaren. Dit gebied heeft een zeer rijke historie en bijzondere flora en fauna.

Indeling

Het Sparrenbos maakt deel uit van het gebied Hooge Heide Midden welke gesitueerd is tussen Rosmalen en Nuland. De spoorlijn van 's-Hertogenbosch naar Oss vormt de noordgrens. Het Karregat aan de noordzijde wordt ook tot het gebied gerekend. De A59 is de grens aan de zuidkant. Hooge Heide Midden is een licht golvend zandlandschap. Het bestaat voor een groot deel uit bos, heide en zand. De totale oppervlakte bos en natuur behelst circa 280 hectaren. Rondom de bos- en natuurgebieden ligt een agrarisch gebied. Het is een kleinschalig landschap met boerderijen en burgerwoningen. Bijzonder is de zorghoeve Mariaburg; mensen met een beperking verblijven er dagelijks tussen de melkkoeien. Daarnaast zijn er twee andere zorginstellingen; te weten: de Binckhorst en Sint Jozefoord wat tevens een klooster is. Daarnaast is in het gebied het drinkwaterbedrijf Brabant Water actief: het water uit de kraan in Rosmalen en 's-Hertogenbosch komt uit Hooge Heide Midden.

Aan de zijde van Rosmalen ligt het bekende stuifzand en het Sparrenburgbos. Het Sparrenburgbos is een aangeplant dennebos met weinig variatie. Door gebrek aan gericht beheer heeft het bos zich niet kunnen ontwikkelen tot een gevarieerd bos.

Geschiedenis
In de ijstijd blies de wind enkele hoge landduinen op. De boeren maakten er in de Middeleeuwen soms akkerrandwallen van. Ze verhoogden of verlengden de natuurlijke landduinen. Er was zand in overvloede in de omgeving. Achter de wallen lagen derhalve de akkers goed beschut. Op de wal werden vaak bomen en struiken geplant ten behoeve van het vastleggen van het zand. In het gebied liggen drie fraaie landduinen of akkerrandwallen. Rond de akkers legde de boeren houtwallen aan wat beter bekend staat als 'verstreping'. Dit waren langgerekte, smalle akkers. De eerste akkers in Hooge Heide Midden stammen uit de 14e eeuw. Vanoudsher werd er graan geteeld. Het gebied kenmerkte zich verder door korenbloemen, klaprozen en gele ganzebloemen. In het kort een zeer rijke historie wat zich niet laat vangen in deze samenvatting.

Natuur
Hooge Heide Midden is van belang voor korstmodden. Een kortstmos is eigenlijk een samenwerkingsverband tussen een alg en een schimmel. Je ziet ze op stuifzand en zandige plekken in het bos. De meest bijzondere vinden we in de Nulandse Heide en in Hei en Wei. Hoofdzakelijk het Karrengat is rijk aan flora en fauna: bijzondere planten in de vorm van kleine Zonnedauw, Moeraswolfklauw, Waterlobelia en Oeverkruid. In de poelen en plasjes leven bijzondere dieren zoals: de Rugstreeppad, de Kamsalamander, de Poelkikker en zelfs de levendbarende hagedis.
In Hooge Heide Midden komen diverse soorten zoogdieren voor; denk aan dieren als een Ree, Bunzing, Hermelijn en vele soorten muizen. Maar voor de Vleermuis, zoals de Laatvlieger, is het gebied belangrijk.
Het zou mooi zijn als het gebied weer gepositioneerd kan worden als natuurgebied met wonen, waarbij de leefbaarheid voor dieren wordt vergroot.

Foto's

Sluiten

Recent bekeken